Browse
Author profile
Load More
TRAINING MAJORS
- Khoa Điện - Tự động hóa (791)
- Khoa Công nghệ thông tin (477)
- Khoa Cơ khí (364)
- Khoa Dệt may và Thời Trang (157)
- Khoa Công nghệ thực phẩm (104)
Load More
Browsing by Topic "Khoa Công nghệ thực phẩm"
Now showing 1 - 24 of 104
Results Per Page
Sort Options
- PublicationAlternative Protein Sources : Balancing Food Innovation, Sustainability, Nutrition, and Health: Proceedings of a Workshop(National Academies Press, 2023) National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine; Health and Medicine Division; Food and Nutrition Board; Food Forum; Nicholson, AnnaAlternative protein sources, which can be derived from plant and animal cells or created by precision fermentation, can have health, environmental, socio-economic, and ethical impacts. With a variety of types of alternative proteins being developed and available on the market, consumers, regulatory agencies, manufacturers, and researchers are faced with many different considerations. The National Academies Food Forum hosted a workshop that took a multi-sector approach to explore the state of the science on alternative protein sources as they relate to issues around diet quality, nutrition, and sustainability. The workshop also examined how alternative protein food processing innovations can be balanced in a way that optimizes nutritional content, affordability, and accessibility. This Proceedings of a Workshop summarizes the discussions held during the workshop.
- PublicationBasic Gas Chromatography(Wiley, 2019) McNair, Harold M.; Miller, James M.; Snow, Nicholas H.Basic Gas Chromatography, Third Edition provides a brief introduction to GC following the objectives for titles in this series. It should appeal to readers with varying levels of education and emphasizes a practical, applied approach to the subject. : This book provides a quick need-to-know introduction to gas chromatography; still the most widely used instrumental analysis technique, and is intended to assist new users in gaining understanding quickly and as a quick reference for experienced users. The new edition provides updated chapters that reflect changes in technology and methodology, especially sample preparation, detectors and multidimensional chromatography. The book also covers new detectors recently introduced and sample preparation methods that have become much more easily accessible since the previous edition.
- PublicationBiomaterials in Food Packaging(Jenny Stanford Publishing, 2022) Yusuf, Mohd; Khan, Shafat AhmadBiomaterials in Food Packaging presents up-to-date research on the applications and development of the packaging materials that originate from biological resources. It discusses the advances made in bioactive, biodegradable, edible films, and nano-based smart materials for food packaging applications that can be a substitute for their synthetic counterparts to enhance the food's shelf life significantly. It not only encompasses a comprehensive overview of environment-compatible and biodegradable biomaterials but also highlights the recent trends in their applications in food packaging. The book is a valuable reference for researchers, undergraduate and postgraduate students, academicians, educators, industry scientists, and general readers seeking bio-based materials for food packaging applications.
- PublicationĐánh giá điều kiện đảm bảo an toàn thực phẩm tại các cơ sở sản xuất Thực phẩm chức năng trên địa bàn tỉnh Thanh Hóa năm 2020(2021) Đỗ, Xuân Sơn; Vũ, Phương Lan; Đặng, Thị Thanh QuyênĐánh giá tình hình thực trạng đảm bảo an toàn thực phẩm của 22 cơ sở sản xuất thực phẩm chức năng trên địa bàn tỉnh Thanh Hóa. Từ đó đề xuất một số biện pháp nhằm cải thiện, nâng cấp những cơ sở chưa đủ điều kiện đạt tiêu chuẩn thực hành sản xuất tốt thực
- PublicationĐánh giá thực trạng An toàn thực phẩm tại bếp ăn của các trường mầm non trên địa bàn huyện Vũ Thư tỉnh Thái Bình 2020(2021) Lưu, Việt Hùng; Hà, Thị Anh Đào; Nguyễn, Thị Mai HươngNghiên cứu đánh giá thực trạng an toàn thực phẩm bếp ăn trường mầm non thực hiện tại toàn bộ 30 bếp ăn tập thể của các cơ sở giáo dục mầm non công lập trên địa bàn huyện Vũ Thư, tỉnh Thái Bình năm 2020. Đánh giá thực trạng điều kiện an toàn thực p
- PublicationĐánh giá thực trạng an toàn thực phẩm tại bếp ăn trường mầm non xã Ngũ Hiệp huyện Thanh Trì thành phố Hà Nội(Trường Đại học Kinh tế - Kỹ thuật Công nghiệp, 2025) Nguyễn, Hà Phương; Nguyễn, Thị Mai HươngTổng quan. Đối tượng và phương pháp nghiên cứu. Kết quả và thảo luận
- PublicationĐánh giá thực trạng sử dụng phụ gia thực phẩm trong một số sản phẩm có nguồn gốc từ tinh bột năm 2024(Trường Đại học Kinh tế - Kỹ thuật Công nghiệp, 2025) Hoàng, Thị Thúy; Nguyễn, Thị Mai HươngTổng quan về một số phụ gia thực phẩm và tinh bột. Giới thiệu một số sản phẩm có nguồn gốc tinh bột sản xuất theo quy mô công nghiệp. Tình hình sản xuất và tiêu thụ một số loại sản phẩm có nguồn gốc từ tinh bột tại một số nước trên thế giới và Việt Nam...Đối tượng và phương pháp nghiên cứu. Kết luận và thảo luận. Kết luận và đề nghị.
- PublicationFood Adulteration and Food Fraud(Reaktion Books, 2020) Rees, JonathanWhat do we really know about the food we eat? A firestorm of recent food-fraud cases, from the US honey-laundering scandal to the forty-year-old frozen “zombie” meat smuggled into China, to horse-meat episodes in the United Kingdom, suggests fraudulent and intentional acts of food adulteration are on the rise. While often harmless, some incidents have resulted in serious public health consequences. At the heart of these dubious practices are everyone from large food processors to small-time criminals, while many consumers are becoming increasingly concerned about this malfeasance. In this book, Jonathan Rees examines the complex causes and surprising effects of adulteration and fraud across the global food chain. Covering comestibles of all kinds from around the globe, Rees describes the different types of contamination, the role and effectiveness of government regulation, and our willingness to ignore deception if the groceries we purchase are cheap or convenient. Pithy, punchy, and cogent, Food Adulteration and Food Fraud offers important insight into this vital problem of human consumption.
- PublicationFood and Nutrition : What Everyone Needs to Know®(Oxford University Press, 2018) Newby, P.K.From gluten-free to all-Paleo, GMOs to grass-fed beef, our newsfeeds abound with nutrition advice. Whether sensational headlines from the latest study or anecdotes from celebrities and food bloggers, we're bombarded with'superfoods'and'best ever'diets promising to help us lose weight, fight disease, and live longer. At the same time, we live in an over-crowded food environment that makes it easy to eat, all the time. The result is an epidemic of chronic disease amidst a culture of nutrition confusion-and copious food choices that challenge everyday eaters just trying to get a healthy meal on the table. But the exhilarating truth is that scientists know an astounding amount about the power of food. A staggering 80% of chronic diseases are preventable through modifiable lifestyle changes, and diet is the single largest contributing factor. And we also know the secrets to eating sustainably to protect our planet.
- PublicationFood Processing Technology: Principles and Practice(Woodhead Publishing, 2022) Fellows, J.PeterFood Processing Technology: Principles and Practice, Fifth Edition includes emerging trends and developments in food processing. The book has been fully updated to provide comprehensive, up-to-date technical information. For each food processing unit operation, theory and principles are first described, followed by equipment used commercially and its operating conditions, the effects of the operation on micro-organisms, and the nutritional and sensory qualities of the foods concerned. Part I describes basic concepts; Part II describes operations that take place at ambient temperature; Part III describes processing using heat; Part IV describes processing by removing heat; and Part V describes post-processing operations. This book continues to be the most comprehensive reference in the field, covering all processing unit operations in a single volume. The title brings key terms and definitions, sample problems, recommended further readings and illustrated processes. - Presents current trends on food sustainability, environmental considerations, changing consumer choices, reduced packaging and energy use, and functional and healthy/plant-based foods - Includes highly illustrated line drawings and/or photographs to show the principles of equipment operation and/or examples of equipment that is used commercially - Contains worked examples of common calculations
- PublicationFood Structure Engineering and Design for Improved Nutrition, Health and Well-being(Academic Press, 2023) Parente Ribei Cerqueira, Miguel Ângelo; Pastrana Castro, Lorenzo MiguelFood Structure Engineering and Design for Improved Nutrition, Health and Wellbeing presents new insights on the development of new healthy foods and the understanding of food structure effect on nutrition, health and wellbeing. Sections cover a) New ingredients, typicity and ethnicity of foods in different cultures and geographic regions; b) New and innovative strategies for food structure development; c) Strategies to address the challenges for healthier food products, such the reduction of sugar, salt and fats; d) Assessment of health effect of foods by in vitro and in vivo tests, and more. Edited by experts in the field, and contributed by scientists of different areas such as nutritionists and food engineers, this title offers a broad overview of the field to the readers, boosting their capability to integrate different aspects of product development. - Brings examples and strategies on how to improve the nutritional value of foods through food engineering and design - Includes a broad vision of food trends and their impact in new product development - Features the newest methodologies and techniques for the analysis of developed food products
- PublicationFuture Foods: Global Trends, Opportunities, and Sustainability Challenges(Academic Press, 2022) Bhat, RajeevFuture Foods: Global Trends, Opportunities, and Sustainability Challenges highlights trends and sustainability challenges along the entire agri-food supply chain. Using an interdisciplinary approach, this book addresses innovations, technological developments, state-of-the-art based research, value chain analysis, and a summary of future sustainability challenges. The book is written for food scientists, researchers, engineers, producers, and policy makers and will be a welcomed reference. - Provides practical solutions for overcoming recurring sustainability challenges along the entire agri-food supply chain - Highlights potential industrial opportunities and supports circular economy concepts - Proposes novel concepts to address various sustainability challenges that can affect and have an impact on the future generations.
- PublicationGiáo trình Công nghê sản xuất chè, cà phê, ca cao(Lao động, 2024) Đặng, Thị Thanh Quyên; Đỗ, Thị Kim Loan; Phan, Thị Thanh Hương; Nguyễn, Đức TiếnGiới thiệu và mô tả các loại sản phẩm chè, cà phê, ca cao được sản xuất và lưu hành trên thị trường; những tính chất cơ bản của sản phẩm chè, cà phê, ca cao; công nghệ sản xuất ở những quy mô khác nhau từ truyền thống đến hiện đại và sự kết hợp giữa công nghệ truyền thống với hiện đại. Đồng thời giới thiệu các thiết bị có liên quan giúp người đọc hiểu rõ hơn về ứng dụng công nghệ trong sản xuất thực tế. Bên cạnh đó, giáo trình cũng đề cập đến kiến thức kiểm tra chất lượng sản phẩm và tính toán trang thiết bị trong nhà máy.
- PublicationGiáo trình Kỹ thuật thực phẩm 3(Lao động, 2024) Phạm, Thị Thu Hoài; Phạm, Thị Thu; Nguyễn, Thị Chà; Mai, Thị Vân AnhCung cấp những kiến thức cơ bản chủ yếu về một số quá trình truyền chất trong công nghiệp thực phẩm (chưng cất, hấp thụ, hấp phụ, trích ly, kết tinh...). Đây là các quá trình phổ biến và quan trọng diễn ra trong các công đoạn của dây chuyền sản xuất, chế biến thực phẩm. Giới thiệu một số kỹ thuật chế biến, các máy, thiết bị trong từng quá trình và các ứng dụng quan trọng của các máy, thiết bị đó trong sản xuất, chế biến thực phẩm.
- PublicationGiáo trình Kỹ thuật thực phẩm 3(Khoa học và kỹ thuật, 2023-05-05) Phạm, Thị Thu Hoài; Mai, Thị Vân Anh; Nguyễn, Thị Chà; Phạm, Thị ThuGiáo trình cung cấp cho sinh viên những kiến thức cơ bản chủ yếu về một số quá trình truyền chất trong công nghiệp thực phẩm (chưng cất, hấp thụ, hấp phụ, trích ly, kết tinh...). Đây là các quá trình phổ biến và quan trọng diễn ra trong các công đoạn của quá trình truyền chất
- PublicationGiáo trình Thí nghiệm đánh giá chất lượng thực phẩm(Trường Đại học Kinh tế - Kỹ thuật Công nghiệp, 2025-05-14) Hồ, Tuấn Anh; Phạm, Quang Tứ; Trần, Thị Thúy Quỳnh; Nguyễn, Thị Hiền; Đặng, Thị Thanh Quyên; Nguyễn, Thị Mai HươngThí nghiệm đánh giá một số chỉ tiêu chất lượng nước. Thí nghiệm đánh giá chất lượng trong công nghệ sản xuất bia. Thí nghiệm đánh giá chất lượng trong công nghệ sản xuất rượu; công nghệ chế biến sữa; công nghệ chế biến thỷ sản; công nghệ chế biến chè, cà phê; công nghệ bảo quản và chế biến rau, quả; công nghệ chế biến đường, bột, bánh kẹo. Phân tích cảm quan chất lượng thực phẩm.
- PublicationHoàn thiện hệ thống quản lý chất lượng GMP đối với thực phẩm bảo vệ sức khỏe dạng viên nén của công ty cổ phần liên doanh dược mỹ phẩm Diamond Pháp(2023) Hùng, Trung Nghĩa; Lương, Thị Phương Lan; Đặng, Thị Thanh QuyênThực hành sản xuất tốt. Thực phẩm bảo vệ sức khỏe. Quản lý chất lượng sản phẩm thực phẩm bảo vệ sức khỏe dạng viên nén. Tình trạng áp dụng hệ thống quản lý chất lượng GMP thực phẩm bảo vệ sức khỏe trên thế giới và Việt Nam
- PublicationHoàn thiện hệ thống quản lý chất lượng GMP trên dây chuyền sản xuất bột rau củ dạng cốm tại Công ty Cổ phần Quốc tế Rance Pharma(Trường Đại học Kinh tế - Kỹ thuật Công nghiệp, 2024) Hồ, Sỹ Vũ; Nguyễn, Thị Mai HươngTiến hành nghiên cứu, hoàn thiện và đề xuất giải pháp cho dây chuyền sản xuất sản phẩm dạng Cốm tại Công ty Cổ phần Dược Quốc tế Rance Pharma đối với tiêu chuẩn GMP thông qua việc trang bị thêm hệ thống máy hút ẩm, đào tạo chuyên sâu hơn về nhân sự trong việc áp dung, tuân thủ hệ thống quản lý chất lượng theo tiêu chuẩn GMP.
- PublicationHoàn thiện hệ thống quản lý chất lượng ISO 22000:2018 cho quy trình sản xuất sữa bột trẻ em tại Công ty Cổ phần Dược Quốc tế Rance Pharma(Trường Đại học Kinh tế - Kỹ thuật Công nghiệp, 2024) Nguyễn, Thị Hải Thư; Nguyễn, Thị Mai HươngTiến hành nghiên cứu, hoàn thiện và đề xuất giải pháp hoàn thiện hệ thống quản lý chất lượng ISO 22000:2018 cho quy trình sản xuất sữa bột trẻ em tại Công ty Cổ phần Rance Pharma giúp Công ty nâng cao chất lượng sản phẩm, tăng cường uy tín thương hiệu và đảm bảo sự phát triển của Công ty trên thị trường.
- PublicationIntroduction to Food Toxicology(Academic Press, 2009) Shibamoto, Takayuki; Bjeldanes, Leonard F.The rapidly expanding field of food safety includes many new developments in the understanding of the entire range of toxic compounds found in foods -- whether naturally occurring or having been introduced by industry or food processing methods. This 2e of Introduction to Food Toxicology explores these developments while continuing to provide a core understanding of the basic principles of food toxicology. - Solid-phase extraction, immunoassay, and LC/MS - Mechanisms of regulation of xenobiotic activation and deactivation - Developments in the modes of action and impact of natural toxins in food plants - A comprehensive review of the issues surrounding dioxins - The function of antioxidants and their toxicological aspects - Acrylamide, its occurrence, toxicity and regulation on its use - Phytochemicals, their beneficial effects and the modes of action of this growing group of nutraceuticals from food plants - Diet and drug interactions
- PublicationNâng cao hiệu quả chiết xuất dịch quế bằng Enzyme cellulase angel yeast trong sản xuất nước giải khát quế cam thảo(Trường Đại học Kinh tế - Kỹ thuật Công nghiệp, 2025) Hà, Nhược Lam; Lê, Minh ChâuTổng quan tài liệu. Vật liệu và phương pháp nghiên cứu. Kết quả và thảo luận. Kết luận và đề nghị
- PublicationNâng cao hiệu quả chiết xuất dịch quế bằng Enzyme cellulase sigma trong sản xuất nước giải khát quế cỏ ngọt(Trường Đại học Kinh tế - Kỹ thuật Công nghiệp, 2025) Trịnh, Thị Thu; Lê, Minh ChâuTổng quan tài liệu. Nguyên vật liệu và phương pháp nghiên cứu. Kết quả và thảo luận. Kết luận và đề nghị
- PublicationNghiên cứu ảnh hưởng của điều kiện chiết xuất đến hàm lượng Polyphenol và khả năng kháng oxy hóa từ dịch chiết của vỏ quả chanh leo(Trường Đại học Kinh tế - Kỹ thuật Công nghiệp, 2025) Nguyễn, Thị Thảo; Đặng, Thị Thanh QuyênTổng quan tài liệu. Vật liệu, nội dung, phương pháp nghiên cứu. Kết quả và thảo luận.
- PublicationNghiên cứu ảnh hưởng của điều kiện chiết xuất đến hàm lượng polyphenol và khả năng kháng oxy hoá từ dịch chiết của vỏ quả chuối(Trường Đại học Kinh tế - Kỹ thuật Công nghiệp, 2025) Đinh, Thảo Ngân; Đặng, Thị Thanh QuyênTổng quan. Nội dung và phương pháp nghiên cứu. Kết quả và thảo luận
- 1 (current)
- 2
- 3
- 4
- 5